Butternut Chips


Goda tillbehör till maten eller bara som snacks!

Ingredienser
Butternut Pumpa, skalad
Flingsalt

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225 grader. Hyvla pumpan så tunt som möjligt med antingen matberedare eller osthyvel.
2. Olja in en plåt med kokosolja.
3. Fördela chipsen på plåten och grädda högt upp i ugnen i ca 5-10 minuter, tills de är lagom krispiga. 4. Strö lite salt över och servera direkt!

Björnbärstårta


Solvarma björnbär på en chokladfudgetårta! Björnbären går förstås att byta ut mot andra bär.

Gör så här
Gör en dubbel sats av Fudge Brownie. Använd en tårtform.

Röda Vinbärs Glass med Kolasås


Ingredienser
250 g Frysta Röda Vinbär
2 mogna Avokado
1 msk Honung

Kolasås
0,5 dl Honung

Serveringsförslag
Hackade Pistagenötter

Gör så här
1. Mixa ingredienserna till glassen till en slät glassmet. Ställ i frysen.
2. Koka upp honungen i en kastrull och låt småputtra tills det blivit ljust brunt. Låt svalna.
3. Servera glassen med ljummen kolasås och hackade nötter.

Butternut soppa med Banan- och Kanelmuffins


Ingredienser
Soppa
0,5 medelstor Butternut Pumpa, skalad och tärnad
Kokosolja eller Ghee att steka i
1 l Hemkokt Kycklingbuljong
1 bit Ingefära, riven
4-5 Vitlöksklyftor, pressade
Flingsalt
Färsk Timjan

Muffins
0,5 dl Mandelmjöl
1 väl mogen Banan
2 Ägg
2 msk Kokosolja
Kanel
Flingsalt
1 msk Honung (kan uteslutas)

Gör så här
1. Fräs pumpan lätt i en kastrull.
2. Tillsätt buljong, ingefära och vitlök. Låt koka lätt tills pumpan är mjuk.
3. Mixa soppan slät.
4. Smaka av med salt och några färska timjankvistar.
5. Sätt ugnen på 200 grader. 
6. Mixa alla ingredienser till muffinsen till en slät och luftig smet.
7. Häll upp i muffinsformar och grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter eller tills de är torra inuti.
8. Servera soppan varm med nygräddade muffins till!

Chokladpaj med Jordgubbar


God chokladpaj med kolakänsla serveras bäst med jordgubbar, men vilka färska bär som helst är gott till. Vill man inte göra småpajer räcker satsen till en stor paj.

Ingredienser
Botten
5 dl Mandlar
5 dl Dadlar, urkärnade
1 tsk Vaniljpulver

Fyllning
5 dl Cashewnötter
3 dl Dadlar, urkärnade
1 nypa Flingsalt
1 tsk Vaniljpulver
1 dl Raw Kakao
Ca 1 msk Vatten

Jordgubbar

Gör så här
1. Mixa mandlar fint. Tillsätt dadlar och vaniljpulver och mixa till en pajdeg. Degen skall vara som en klistrig massa. 
2. Tryck ut pajdegen i formar.
3. Mixa cashewnötter till ett fint mjöl. Tillsätt resten av ingredienserna, utom vätskan och mixa till en slät smet. Tillsätt eventuellt vätska till lagom konsistens. 
4. Fyll pajskalen med chokladfyllningen och ställ kallt en stund. Servera med jordgubbar.

Varm choklad


Variera gärna genom att byta ut vatten mot kokosmjölk eller nöt- och frömjölk!

Ingredienser

5 dl Vatten
3 msk Kakao
1 nypa Oprocessat Salt
2 msk Kokosolja
1 tsk Vaniljpulver (kan uteslutas)
1-2 msk Honung
2-3 Äggulor

Gör så här
1. Blanda vatten, kakao och salt i en kastrull. Rör om och låt koka upp.
2. Tillsätt kokosolja, vaniljpulver, honung och äggulor. Vispa ordentligt och servera genast.

Röda Vinbärs Smoothie


4 glas

Ingredienser

1 Banan
4 dl röda Vinbär
4 dl tärnad Vattenmelon

Gör så här
Mixa alla ingredienserna till en slät smoothie.

Bananplättar


6-8 st

Ingredienser
2 mogna Bananer
2 Ägg
2 Äggvitor
2 msk Kokosmjöl
1 nypa Salt
1 krm Vaniljpulver
Serveringsförslag: Bär, Hackade nötter

1. Mixa alla ingredienserna till en slät och fluffig smet. 
2. Stek plättar på svag värme tills de fått fin färg.

Clam Chowder - Musselsoppa


4 portioner

Ingredienser
1 gul Lök, hackad
1 liten Morot, finhackad
2 dl Butternut Pumpa, riven
1-2 Vitlöksklyftor, hackat
1 liten bit Rotselleri, hackad
0,5 st Fänkål, hackad
1 msk Kokosolja utan smak eller Ghee att steka i
7 dl Fiskbuljong, hemkokt
1 Lagerblad
1 kg Blåmusslor med skal
3 färska Timjankvistar
Flingsalt
ca 200g Sidfläsk, tärnat

Gör så här
1. Ångkoka eller koka musslorna. Låt svalna och ta isär dem. 
2. Fräs grönsakerna i en kastrull på svag värme.
3. Tillsätt buljong och lagerblad. Låt småkoka i ca 20 minuter.
4. Ta upp lagerbladet och mixa soppan slät.
5. Blanda i timjan och smaka av med salt.
6. Knaperstek sidfläsk och blanda i.
7. Blanda i musslorna och servera.

Butternut Plättar


ca 12 st

Ingredienser
2 dl Riven Butternut Pumpa
2 Ägg
2 msk Mandel- eller Nötsmör
1 nypa Flingsalt

Kokosolja eller Ghee att steka i

Serveringsförslag: Färska eller frysta bär och honung

Gör så här
1. Blanda alla ingredienser i en skål.
2. Mixa ca 5 minuter eller till en fluffig smet.
3. Stek i stekfett på låg värme tills de fått fin färg.

Nöt- och Honungskakor


12 st

Ingredienser
3 dl blandade Nötter, hackade
0,5 dl torkade Tranbär
1 nypa Flingsalt
1 dl Honung

Gör så här
1. Värm honungen i en stekpanna. Låt småkoka tills färgen på honungen och bubblorna är brun. Får det för mycket färg kan det smaka bränt, så passa noga.
2. Häll i nötter, tranbär och salt. Rör om så att honungen täcker överallt.
3. Häll upp smeten på ett bakplåtspapper och låt stelna. Skär rutor med en vass kniv innan det stelnat helt. Förvara svalt.

Fudge Brownie


Smarrig kaka som även kan göras som tårta! Garnera med dina favoritbär eller frukt.

Ingredienser
3 msk smält Kakaosmör
2,5 dl Cashewnötter
0,5 dl Gojibär
2 msk Raw Kakao
2 msk Kallpressad Kokosolja
1-2 msk Honung (Kan uteslutas)
1 nypa Flingsalt

Frosting
1 stor mogen Avokado
6 stora Dadlar
15 torkade Tranbär
3 msk Kakao
1 tsk Vaniljpulver
1 nypa Flingsalt
Ca 0,5 dl Vatten


Gör så här
1. Smält kakaosmöret.
2. Mixa nötter och gojibär till mjöl.
3. Tillsätt resten av ingredienserna till kakan och mixa till en slät smet.
4. Häll smeten i en form och ställ svalt tills det stelnat (gärna i frysen).
5. Mixa avokadon.
6. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa länge till en slät smet. 
7. Bred krämen på kakan och skär eventuellt upp i bitar. Garnera med bär. . 

Blåbärspaj


Ingredienser
Pajskal
5 dl Mandelmjöl
1 nypa Flingsalt
0,5 tsk Bikarbonat
0,5 dl Kokosolja utan smak eller Ghee
2 msk Honung
0,5 tsk Vaniljpulver
0,5 tsk Kardemumma

Fyllning
1,5 l Blåbär
1 Lime, skalet och saften av
Eventuellt 2 msk Honung
Kokosolja utan smak eller Ghee att smörja formen med

Gör så här
1. Blanda alla torra ingredienser till pajskalet. 
2. Blanda resten av ingredienserna i en skål. 
3. Blanda ihop allt till en pajdeg.
4. Lägg degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut till en rund platta som är lite större än pajformen. Lägg i kylskåp, minst 15 minuter.
5. Sätt ugnen på 175 grader. 
6. Blanda alla ingredienser till fyllningen i en skål.
7. Smörj pajformen med kokosolja eller ghee. Häll i fyllningen. 
8. Sporra ut remsor av pajskalet och lägg i ett rutmönster på blåbären.
9. Baka pajen i ca 35 minuter, tills skalet fått fin brun färg. Låt svalna.

Sorseliansk Pesto


Sorserliansk pesto med surkål som bas är en norrländsk specialitet från Sorsele. Det blir ett gott tillbehör till kött, i soppan, på zucchini-pastan eller på en skiva bröd. 

Ingredienser

1,5 dl Mandlar
150g Ekologisk vällagrad Ost, t ex Parmesan eller Västerbotten, Riven
Några kvistar Bladpersilja
3,5 dl Surkål
0,75 dl Olivolja, Extra Virgin
0,5 tsk Flingsalt
1-2 Vitlöksklyftor

Gör så här
1. Mixa mandlarna fint.
2. Tillsätt osten och mixa ihop.
3. Tillsätt persilja och surkål. Häll i lite olivolja i taget och mixa.
4. Smaka av med salt och vitlök.