Mango Glass


Ingredienser
5 dl Mandelmjölk eller Vatten
3 Äggulor
1 tsk Vaniljpulver
2 msk Honung
500 g fryst eller färsk Mango

Serveringsförslag: Färsk Mango, Hallon, Choklad och Mynta

Gör så här
1. Värm mjölk och äggulor i en kastrull. Låt småputtra i ca 15 minuter under omrörning, tills det tjocknar aningens.
2. Tillsätt Vaniljpulver och honung. Rör om och ställ svalt. Gärna över natten.
3. Mixa mangon. 
4. Blanda glassmeten och mangon.
5. Kör smeten i glassmaskin tills den är färdig. Ställ i frysen eller servera direkt. Man kan också ställa direkt i frysen, men då kan man behöva röra om några gånger innan det fryst ner helt.

Nöt- och frömjölk


Använd cashewnötter, pinjenötter, solrosfrön eller i stort sett vilka nötter och frön som helst. Bäst mjölk blir det av mandlar. Pulpan som blir över kan användas i kakor eller till mjöl. Vill man smaksätta kan man tillsätta lite dadlar när man mixar. Vaniljpulver kan också vara gott i.

Ca 2 glas

Ingredienser
2 dl Mandlar (eller andra nötter/frön)
Blötläggningsvatten
5-7 dl Vatten

Gör så här
1. Lägg mandlarna i blöt i 12-24 timmar.
2. Häll av vattnet och skölj mandlarna.
3. Mixa mandlarna i en mixer. Tillsätt vattnet och mixa länge.
4. Häll av vattnet genom en silduk.

Apelsinglaserade Kamben med Ingefära BBQ-sås och Apelsin- och granatäpplesallad


4 portioner

Ingredienser
1 kg tunna Kamben
1-2 msk Honung
1 Apelsin, skalet av
Flingsalt


Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg kambenen på en plåt med bakplåtspapper.
3. Ringla över honung och strö över rivet apelsinskal. Salta.
4. Stek mitt i ugnen i ca 30 minuter. Vänd efter halva tiden.

Apelsin- och granatäpplesallad


Ingredienser
1 Granatäpple
2 Apelsiner
Ruccolasallad
Cashewnötter
Flingsalt

Gör så här
1. Kärna ur granatäpplet enklast genom att banka på det med någonting hårt. Dela det sedan på mitten och töm ut kärnorna.
2. Hacka apelsinerna.
3. Rosta cashewnötterna i en torr stekpanna och salta. 
4. Lägg ruccolablad på ett fat. Fördela granatäpple och apelsin på och strö nötterna över.

Barbeque Sås


Gott tillbehör till de flesta kötträtter.

Ingredienser
2-3 Vitlöksklyftor
1 liten Gul Lök
4 Tomater, hackade
1 msk Äppelcidervinäger
1 msk Ingefära, riven
0,5 msk Honung (kan uteslutas)
Flingsalt

Gör så här
1. Blanda alla ingredienser utom salt i en kastrull.
2. Låt småputtra i 20 minuter.
3. Smaksätt med salt.

Cashewnöt Bröd



1 st

Ingredienser
6 Ägg
5 dl Cashewnötsmör
2 msk Honung (kan uteslutas)
1 dl Vatten
1 dl Kokosmjöl
1,5 tsk Bikarbonat
1 tsk Flingsalt

Gör så här
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Smörj en form, ca 1,5 liter, eller klä den med bakplåtspapper.
3. Separera äggen.
4. Mixa äggulorna med cashewsmöret.
5. Vispa vitorna till ett fast skum.
6. Blanda äggulor och cashewsmör med honung och vatten.
7. Blanda Kokosmjöl, bikarbonat och salt i en skål.
8. Blanda de torra ingredienserna och äggvitorna med cashewsmörblandningen.
9. Häll smeten i brödformen. 
10. Ställ i ugnen långt ner och kasta in en kopp vatten. Grädda ca 60-70 minuter. Täck eventuellt med folie när den fått fin färg.
11. Låt svalna i formen ca 20 minuter. Stjälp upp och låt svalna på ett galler under bakduk.

Waldorf Sallad


Klassisk sallad från hotell Waldorf Astoria i New York. Passar bra till olika typer av kallt kött.

Ingredienser
5 dl Selleristjälkar, tärnad
1,5 dl Aioli
2 Äpplen, tärnade
Ca 1 dl Valnötter, grovt hackade

Gör så här
1. Ge sellerin ett hastigt uppkok. Häll av i durkslag och skölj med kallt vatten.
2. Blanda selleri, aioli och äpplen. Strö över valnötter.

Aioli


Ingredienser
2 Äggulor
Ca 3 dl Olivolja
1-2 Vitlöksklyftor
0,5 Citron, saften av
Flingsalt

Gör så här
1. Mixa äggulor. Tillsätt olja långsamt och fortsätt mixa. Aiolin är färdig när den tjocknat.
2. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa.

Zucchini Bröd


1 st

Ingredienser
1 medelstor Zucchini, urgröpt och skalad
6 Ägg
1 tsk Flingsalt
1,5 dl Kokosmjöl
1 tsk Bikarbonat
1 dl Kokosolja, smält
1 msk Honung (kan uteslutas)

Smakvariation: 1 msk färsk hackad Timjan och 2-3 Vitlöksklyftor

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Klä en 1,5-liters form med bakplåtspapper.
3. Mixa zucchini och ägg länge. Smeten skall vara helt slät och fluffig.
4. Blanda under tiden de torra ingredienserna i en bunke.
5. Tillsätt alla ingredienser i mixern och rör ihop.
6. Häll smeten i formen.
7. Ställ formen i ugnen långt ner och kasta in en kopp vatten i botten av ugnen.
8. Grädda ca 50-60 minuter. Täck eventuellt med folie om brödet börjar få för mycket färg. Låt svalna i formen.

Ghee


Ghee är smör som man klarnar. Därmed innehåller det inget mjölkprotein eller mjölksocker/laktos. Många behöver undvika detta i början av dieten. Det gör också att det är ett bra alternativ att steka i eftersom det inte bränns vid. 

Ingredienser
Ekologiskt helst osaltat Smör

Gör så här
1. Sätt ugnen på ca 60 grader.
2. Lägg smöret i en ugnsfast form.
3. Ställ in den i ugnen och låt stå ca 45-60 minuter.
4. Ta ut det och häll försiktigt av det gula, översta lagret. Släng det vita som blir kvar på botten.
5. Förvara i glasburkar i kylskåpet.

Ibland kan det vita lägga sig överst i stället för på botten. Ställ då in formen i kylskåpet. När det gula har stelnat kan man hälla av det vita. Torka av det sista med ett papper.

Surkål


Surkål är fylld av probiotika, vitaminer, mineraler och
enzymer som hjälper matsmältningen. När man gör surkål är det viktigt att alla redskap och kärl är rena. Vitkålen skall självklart vara ekologisk.

Ingredienser
1 Vitkålshuvud
1-2 msk Flingsalt

Gör så här
1. Riv vitkålen grovt. 
2. Tillsätt salt. Massera in och låt stå en stund.
3. Banka kålen tills saft börjar sippra ut. 
4. Packa i glasburkar. Om det inte är tillräckligt med juice, tillsätt lite vatten.
5. Pressa ner så att kålen täcks av juice. Lägg ett vitkålsblad överst som håller kålen under vattenytan.
6. Låt stå i rumstemperatur 5-7 dagar. Har man svalare kan det ta upp till 2 veckor.
7. Ställ in i kylskåp. Nu är de ätfärdig. Men vill man ha en mer probiotiska produkt kan den gärna stå ett antal veckor i kylskåpet.

Köttbullar


Ca 70 st

Ingredienser
1 kg Blandfärs
0,5 dl Kokosmjöl
0,5 dl Kyckling- eller Köttbuljong
1 stor Gul Lök, riven
2-3 Vitlöksklyftor, pressade
1 msk hackad färsk Timjan
1 msk hackad färsk Oregano
1 msk Flingsalt

Tillbehör: Pressgurka, Rårörda Lingon, Pumpa Mos, riven Vitkål eller Surkål

Gör så här
1. Blanda alla ingredienserna till köttbullarna och rulla dem.
2. Stek på medelvärme.
3. Servera med gurka, lingon, mos och vitkål.

Pressgurka


Ingredienser
1 Gurka
1 tsk Flingsalt
1 dl Äppelcidervinäger
2 dl Vatten
1 msk Honung, kan uteslutas
4 msk finhackad Persilja

Gör så här
1. Skiva gurkan tunt med rivjärn eller osthyvel.
2. Blanda resten av ingredienser i en djup tallrik.
3. Lägg i gurkan och ställ en tyngd på för att pressa ner gurkan. T ex en tallrik eller en skål med tyngd i. Låt stå 30 minuter.
4. Servera eller ställ i kylen i lagen. Pressgurka håller en vecka i sin lag i kylskåp.

Chokladpralin med kolafyllning


.
Ingredienser
Choklad
1 dl Kakaosmör
0,5 dl Kakao
2 msk Honung
0,5 tsk Kokosolja

Kola
0,5 dl Honung
1 msk Mandelsmör
1,5 msk Kakaosmör
0,5 tsk Vaniljpulver

Pralinformar

Gör så här
1. Smält Kakaosmör till chokladen försiktigt. Vispa kraftigt.
2. Låt svalna till rumstemperatur.
3. Mixa kakao, honung och kokosolja. 
4. Blanda ner kakaosmöret och mixa.
5. Koka upp honungen till kolan. Låt småputtra 10 minuter eller tills honungen är mörkt bärnstensfärgad. Ta av från värmen. 
6. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om. Låt svalna 10 minuter.
7. Häll upp smeten på bakplåtspapper och låt svalna ca 30 minuter.
8. Rulla till bollar.
9. Fyll choklad i botten på chokladformarna. Ställ svalt
10. När chokladen stelnat, lägg i en kolakula och fyll på med choklad. 
11. Ställ svalt tills det stelnat.

Cake pops


Cake pops eller "muffinsklubba" är egentligen bara vanlig muffins på pinne. Ofta doppar man i choklad eller annan frosting och använder olika strössel på. Hackade nötter av olika slag kan passa bra! Här har vi gjort chokladmuffins och doppat i choklad. Man behöver ha en cake pops-maskin för att få bollar. Choklad kan man köpa antingen "raw" eller göra egen.

30 st

Ingredienser
30 Pinnar
Choklad, smält

Gör så här
1. Värm cake pops-maskinen.
2. Sleva upp smeten så att det nästan räcker upp till kanten på formarna.
3. Grädda ca 7 minuter.
4. Låt svalna på galler.
5. Trä upp på pinnar och doppa i choklad.
6. Låt stelna.

Choklad


Ingredienser

2,5 dl Kokosolja
1 dl Honung
2,5 dl Kakao
1 tsk Vaniljpulver
1 nypa Flingsalt

Gör så här
1. Värm kokosoljan försiktigt. Låt svalna till rumstemperatur.
2. Mixa resten av ingredienser till en slät smet.
3. Tillsätt kokosoljan. Mixa.
4. Häll i silikonformar, knäckformar eller i en stor form för att sedan skära i bitar.
5. Ställ i frysen tills det stelnat. Förvara i kylskåp.



Fruktremmar


Fruktremmar är ett lyxigt, gott godis som faller de flesta i smaken! Skall de inte ätas med en gång kan man förvara dem mellan bakplåtspapper tills de skall klippas i remsor och serveras.

Ingredienser

250 g Jordgubbar, Mango eller annan frukt eller bär
1 väl mogen Banan
Ca 10 Dadlar

Gör så här
1. Sätt ugnen på 40 grader.
2. Lägg bakplåtspapper på plåtar. 
3. Mixa allt i en mixer länge tills smeten är helt slät.
4. Bred ut smeten riktigt tunt på pappret med en slickepott.
5. Låt stå i ugnen ca 8 timmar eller tills det är helt torrt.
6. Klipp remsor och rulla ihop.

Snickers Bitar


De här läckra bitarna smakar precis som den köpta Snickers. Använd gärna kokosolja utan smak om du inte vill att kokossmaken skall ta över. Jordnötterna skall förstås vara naturella och orostade.

Ingredienser
Chokladlager
0,75 dl Kokosolja, smält
4 msk Kakao
2 tsk Honung
1 nypa Flingsalt

Nougatlager
1 dl Kokosolja
0,75 dl Honung
1 tsk Vaniljpulver
3 dl Mandelmjöl
1 msk Vatten

Karamellager
1 dl Jordnötter
15-20 Dadlar, mjuka
4 msk Jordnötssmör, saltat
2 tsk Vaniljpulver
Ca 4 tsk Vatten

Gör så här
1. Rör ihop alla ingredienser till chokladbotten och häll i två 1,5-liters formar täckta med bakplåtspapper. Ställ i frysen.
2. Häll ingredienserna till nougatlagret, förutom vattnet i en kastrull och värm lite grann. Oljan skall bara bli mjuk så att det går att blanda smeten. Rör om. Häll över i en mixer och mixa smeten slät. Tillsätt vatten. Häll över det ena chokladlagret. Ställ i frysen.
3. Hacka jordnötterna grovt och rosta dem lätt i stekpanna.
4. Mixa dadlar, jordnötssmör och vaniljpulver. Tillsätt eventuellt vatten till lagom konsistens. Karamellen skall vara mjuk. Blanda i jordnötterna.
5. Bred karamellsmeten över kakan. Lägg det andra chokladlagret över. Ställ tillbaka i frysen. 
6. Ta fram strax innan servering och skär i lagom stora bitar.

Morots- och Blomkålssoppa


Ingredienser

3 dl grovt hackad Blomkål
3 Morötter
0,5 Gul Lök
1-3 Vitlöksklyftor
1 dl kokt Kycklingkött
2 dl väl lagrad ekologisk Ost (kan uteslutas)
Flingsalt

Gör så här
1. Hacka alla grönsaker grovt.
2. Lägg grönsaker i en kastrull och häll på buljongen.
3. Koka upp och låt det det småkoka cirka 20 minuter.
4. Tillsätt kycklingköttet och låt det bli varmt.
5. Tillsätt eventuellt ost och mixa soppan slät. Smaka av med salt.