Chokladmoussetårta med Hallonspegel och Passionsfrukt


Ingredienser

Botten
4 Ägg
1,5 dl Kokosolja, smält
0,5 dl Honung
1 tsk Vaniljpulver
4 msk Kakao
0,5 dl Kokosmjöl
0,5 dl Mandelmjöl
0,5 tsk Bikarbonat
1 nypa Flingsalt

Mousse
0,5 dl Kokosolja, utan smak
90 g Kakaomassa, grovt hackad
6 Äggulor, rumstempererade
2 dl Mandelmjölk, rumstempererad
Ca 0,5 dl Honung
1 tsk Vaniljpulver
1 nypa Flingsalt
4 Äggvitor

Gelé
4 dl Hallon
2 dl Vatten
Ca 0,5 msk Honung
2 msk Gelatin


Garnering: Passionsfrukt

Gör så här

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Smörj en springform med kokosolja.
3. Vispa äggen fluffiga.
4. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om.
5. Häll smeten i formen och grädda ca 15 minuter i ugn. Låt svalna
6. Smält kokosoljan till moussen försiktigt i en kastrull.
7. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt kakaomassa. Rör till kakaomassan smält.
8. Låt svalna till rumstemperatur.
9. Rör i äggulorna en i taget under omrörning.
10. Rör ner mandelmjölk, lite i taget.
11. Rör ner honung, vaniljpulver och salt.
12. Vispa äggvitorna till ett fast skum.
13. Vänd ner äggvitorna i chokladmoussen och häll upp i kakformen. Låt stå i kylskåp minst 2 timmar, gärna över natten.
14. Blanda ingredienserna till gelén och värm i en kastrull tills gelatinet smält.
15. Häll gelén över tårtan och låt stelna i kylskåp.
16. Garnera med passionsfrukt och servera!

Gratinerad Hummer


4 Portioner

Ingredienser
2 kokta Humrar
2 Schalottenlökar, finhackade
Kokosolja, Smör eller Ghee att steka i
2 msk Mandelmjöl
2 Äggulor
Oprocessat salt
1 dl väl lagrad Parmesanost, riven

Serveringsförslag: Sallad, Citronklyftor

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225 grader och endast övervärme eller grill.
2. Dela varje hummer på längden. Sätt knivspetsen bakom ögonen och skär framåt. Vänd hummern och skär mot stjärten. Ta bort magsäcken som sitter bakom huvudet och den svarta tarmen. Ta ur köttet. Låt klorna sitta kvar. Skär köttet i mindre bitar. Lägg skalen på en plåt.
3. Fräs löken i fett tills den är glansig. Ta från värmen.
4. Tillsätt mandelmjöl och äggulor. Rör om och blanda i hummerköttet och osten.
5. Fördela i hummerskalen och gratinera i 8-10 minuter. Servera med sallad och citronklyftor.

Laxsnittar med Lime och Pepparrotscréme


4 Portioner

Ingredienser
2-3 tsk Pepparrot, fint riven
4 Skivor Lime-Gravad Lax

Garnering: Dill och Limeklyftor

Gör så här
1. Skär till brödskivorna till fyrkanter eller ta ut rundlar.
2. Blanda Cream Cheese med pepparrot.
3. Bred pepparrotskrämen på brödet och lägg en laxskiva på. Garnera med dill och lime.

Carpaccio på fermenterad Oxfilé


4 Portioner

Ingredienser
400 g Fermenterad Oxfilé i tunna skivor
4 msk Olivolja
Oprocessat Salt
1 dl Pinjekärnor
1 dl Basilikablad, strimlade
väl lagrad Parmesanost

Gör så här
1. Lägg ut oxfiléskivorna på ett fat. Ringla olivolja över och strö över lite salt.
2. Rosta pinjekärnorna i en torr stekpanna. Låt svalna.
3. Strö pinjekärnor, basilikablad och hyvla ost över.

Lakrits- och Hallon Pannacotta


4 Portioner

Ingredienser
Lakritslager
2 dl Mandelmjölk eller hemgjord Créme Fraiche
0,5 msk Lakritspulver
0,5 tsk Vaniljpulver
1 msk Honung
1 tsk Gelatin

Hallonlager
2 dl Mandelmjölk eller hemgjord Créme Fraiche
2 dl Hallon
1-2 tsk Honung
0,5 tsk Vaniljpulver
1 tsk Gelatin

Garnering: Hallon, Citronmeliss

Gör så här
1. Blanda alla ingredienserna till lakritslagret i en kastrull. Värm sakta tills gelatinet har löst sig. Låt svalna. Häll upp i portionsformar. Ställ i frysen så att det stelnar snabbt.
2. Blanda alla ingredienserna till hallonlagret i en kastrull och värm. Sila så att kärnorna försvinner. Låt svalna och häll upp i formarna.
3. Ta fram formarna strax innan servering och stjälp upp. Garnera med hallon och citronmeliss.

Choklad Tryffel



20 st

Ingredienser
1,5 dl Kakaosmör, hackat
1 dl Raw Kakao
Ca 1-2 msk Honung
0,5 dl Mandelmjölk eller Vatten
2 tsk Kokosolja, smält
Oprocessat Salt

2 msk Raw Kakao att rulla tryfflarna i

Gör så här
1. Låt kakaosmöret smälta sakta över ett vattenbad. 
2. Blanda i resten av ingredienserna under omrörning, smaka av med saltet.
3. Ställ i kylen ca 20 minuter. Rör med jämna mellanrum i smeten så att den inte skiktar sig.
4. Ta ut och rulla tryfflar och rulla i kakao. Förvara svalt, ta fram i god tid innan servering och temperera dem.

Solros Nutella


Solroskärnor är rika på Vitamin E, en antioxidant med antiinflammatorisk effekt. Solroskärnor innehåller också mycket selen och magnesium. Bred på bröd eller plättar, doppa äppleklyftor i eller bara ät som det är!

Ingredienser
5 dl Solrosfrön
2-3 msk Honung
4 msk Raw Kakao
3 msk Kokosolja
1 nypa Oprocessat Salt

Gör så här
1. Mixa solroskärnorna till smör.
2. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa slätt.

Chokladpudding



6 portioner

Ingredienser
4 dl Kokosgrädde
2 msk Gelatin
2,5 dl mosade Bananer, ca 2-3 st
Ca 1 msk Honung
4 msk Kakao
1 nypa Flingsalt
1 tsk Vaniljpulver

Serveringsförslag: Hallon

Gör så här
1. Värm kokosgrädden med gelatinpulvret i en kastrull på svag värme. Rör om tills gelatinet har löst sig.
2. Mixa bananerna och tillsätt sedan kokosgrädde och resten av ingredienserna. Mixa ihop.
3. Häll upp i portionsformar och ställ svalt tills det stelnat. Servera med några hallon.

Blötlägga Nötter




Nötter och frön innehåller mängder av viktiga näringsämnen och essentiella fettsyror. Köp ekologiska nötter som är skalade eller oskalade, men aldrig processade på något sätt (saltade, rostade, osv). Nötter innehåller enzymhämmare, som kan göra dem svåra att smälta. För att avhjälpa detta kan man blötlägga nötterna.

Gör så här
1. Lägg nötterna i vatten med 1 msk oprocessat salt per liter vatten. Låt ligga över natten.
2. Sätt ugnen på 50 grader. Skölj nötterna. Sprid ut dem på en plåt och låt torka i ugnen tills de är torra, max ett dygn.
3. Förvara nötterna i lufttät burk.

Nöt- och Fröbröd



Ingredienser
7 dl Nötter (Mandel, Cashew, Hasselnötter, Valnötter, mm)
3 dl Fröer (Pumpakärnor, Solrosfrön, mm)
4 Äggvitor
3 Ägg
0,5 dl Kokosolja, Smör eller Ghee, smält
1 msk Honung, kan uteslutas
1 tsk Bikarbonat
1 msk Gelatin
1 nypa Flingsalt

Gör så här
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Mixa nötter och fröer fint. Alternativt mixa hälften fint och hacka hälften grovt.
3. Vispa äggvitor till skum.
4. Blanda all ingredienser till en smet och häll upp i en brödform.
5. Grädda i ugnen i ca 1 timma. Lät brödet svalna i sin form.

Broccolisoppa


Snabblagad, krämig soppa med massor av nyttigheter!

4 Portioner

Ingredienser
1 Broccolihuvud, hackad
1 liten Gul Lök, hackad
3-4 Vitlöksklyftor, rivet
100 g väl lagrad Parmesanost
Oprocessat Salt

Gör så här
1. Lägg broccoli. lök och buljong i en kastrull och koka upp. Låt koka ca 5 minuter.
2. Tillsätt vitlök och mixa soppan.
3. Tillsätt osten och låt den smälta. Smaka av med salt.

Grönkålssoppa


4 portioner

Ingredienser
1 l Grönkål, hackad och packad
1 Gul Lök, hackad
2 Avokado
1 Citron, saften av
Oprocessat Salt

Gör så här
1. Koka upp buljong, grönkål och lök i en kastrull. Låt koka ca 10 minuter.
2. Mixa soppan ihop med resten av ingredienserna. Smaka av med salt.

Julbröd med Rödbeta



Ingredienser
2-3 Rödbetor, skalade och i småbitar
6 Ägg
1 tsk Flingsalt
3 dl Mandelmjöl
1 dl Kokosmjöl
1 tsk Bikarbonat
0,5 dl Kokosolja, smält
1 msk Honung, kan uteslutas
1 msk Gelatin
0,5 tsk Kryddnejlika
0,5 tsk Kanel
0,5 tsk Ingefära
0,5 tsk Kardemumma
1 nypa Flingsalt

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Mixa rödbetor och ägg till en helt slät smet.
3. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa.
4. Klicka högar av smeten på en plåt med bakplåtspapper. Platta till och forma rundlar. Smeten skall vara ganska lös
5. Sätt in bröden i ugnen och kasta in en kopp med vatten under plåten. Grädda ca 10-12 minuter. Låt svalna på galler.

Glögg- och Fikon Kompott


Fikonkompott med färska fikon, marinerade i glögg blir ett gott tillbehör på jullbordet. Servera gärna med ett gott kex och hemgjord cream cheese av läkande kefir.

4 Portioner

Ingredienser
0,5 st Vaniljstång
2,5 dl Glögg
1-2 tsk Honung
5-6 färska Fikon, i bitar

Gör så här
1. Skär upp vaniljstången på längden och lägg den i en kastrull med glögg och honung. Koka upp lagen och låt den koka utan lock i 5 minuter.
2. Tillsätt fikon och sjud under lock i 4-5 minuter.
3. Låt kompotten svalna och lyft ur fikonen.

Chokladkola



Ingredienser
1 msk Kokosolja utan smak
2 msk Kakaomassa, finhackat
0,5 dl Mandel
1 dl Cashewnötter
Ca 30 Dadlar, urkärnade
1 msk Kakao
0,5 tsk Vaniljpulver
1 nypa Flingsalt

Gör så här
1. Smält kokosolja på låg värme i en kastrull. Ta från värmen.
2. Smält kakaomassan i kokosoljan.
3. Mixa mandlar och nötter till smör.
4. Tillsätt resten av ingredienserna och kakaomassan. Mixa till en slät massa.
5. Tryck ut smeten till en platt kaka. Ställ eventuellt in i frysen en stund för att sedan kunna skära i bitar med en vass kniv.

Chokladdoppade Mandelmassabollar med Valnötsströssel



Ingredienser
Choklad, smält
Valnötter, finhackade

Gör så här
1. Rulla bollar av mandelmassan. Ställ svalt.
2. Doppa bollarna i chokladen genom att sätta en tandpetare i bollen och sedan doppa. Ta långsamt upp bollen ur chokladen så att ytspänningen behålls och chokladen inte droppar!
3. Strö nötter över bollen direkt, innan chokladen stelnat.
4. Sätt ner bollen på ett fat och vrid försiktigt så att tandpetaren lossnar. Låt stelna.

Grönsakspasta i tomatsås med svarta oliver och kapris


Här är grönsakerna spiraliserade med en grönsakssvarv. Blandat med en god tomatsås blir det ett utmärkt tillbehör till vilken kötträtt som helst.

4 portioner

Ingredienser
400 g Cocktailtomater
0,5 st Vitlök, finriven
Kokosolja att steka i
3-4 Zucchini, spiraliserade
2 Morötter, spiraliserade
1 dl Svarta Oliver
3 msk Kapris
Parmesanost att riva över
Flingsalt

Serveringsförslag: Stek eller annan kötträtt

Gör så här
1. Fräs upp tomater och vitlök i en traktörpanna. Låt sjuda ca 10 minuter.
2. Tillsätt morot och låt puttra med några minuter innan zucchinin tillsätts. Låt sjuda ytterligare någon minut.
3. Blanda i oliver och kapris. Smaka av med salt och strö riven parmesanost över.

Blåbär- och Jordgubbs Glasstårta



Ingredienser

10-12 Jordgubbar

Lager 1
5 dl Cashewnötter
2 dl Dadlar
2 Bananer
0,5 dl Kokosolja
2 tsk Vaniljpulver
0,5 dl Kokosgrädde

Lager 2
3 dl frysta Jordgubbar
3 dl frysta Blåbär
1 dl Kokosgrädde
2 dl Dadlar

Garnering
Ca 2 dl Blåbär

Gör så här

1. Halvera jordgubbarna och placera dem längs med kanten på insidan av en springform.
2. Mixa alla ingredienser till första lagret länge. Smeten skall vara helt slät.
3. Ställ i frysen  Låt stå minst någon timma.
4. Mixa alla ingredienserna till det andra lagret länge.
5. Bred krämen över det första lagret och ställ tillbaka i frysen. Låt stå 2-3 timmar minst.
6. Ta fram glasstårtan i god tid innan servering. Är den genomfryst kan den stå i kylskåpet någon timma innan servering. Garnera med mer blåbär och servera!

Geléhjärtan


Kokar man upp all juice och vispar i ordentligt med luft i blir det mycket bubblor. När man sedan häller upp i formar flyter bubblorna upp till ytan och bildar ett fluffigt lager. 

Ingredienser
5 dl Jordgubbsjuice (mixade, passerade jordgubbar)
Ev lite Honung
6 msk Gelatin

Gör så här
1. Häll juicen och eventuellt honung i en kastrull och värm sakta. Vispa in mycket luft i.
2. Ta från värmen och strö gelatin över. Låt stå 5 minuter.
3. Rör ihop till en jämn smet.
4. Häll upp i formar och ställ i frysen ca 10 minuter. Stjälp upp och förvara svalt eller servera genast.

Ischoklad


18 st

Ingredienser

4 msk Kakaomassa, finhackad
2 msk Kakaosmör, finhackad
3 msk Kokosolja
1-2 tsk Honung
1 nypa Flingsalt

Gör så här

1. Lägg alla ingredienserna i en skål över ett vattenbad. Smält under omrörning.
2. Häll upp i ischokladformar. Ställ svalt att svalna.