Om ingredienser

  • Alla ingredienser och livsmedel skall vara ekologiska.
  • Köp färsk eller fryst kött, fisk och skaldjur. Det skall inte vara rökt, saltat eller på annat sätt konserverat. Man bör äta gelatinet varje dag (köttet som sitter runt leder och ben, skinn och det bruna köttet på fågel) samt allt fett. 
  • Lever och inälvsmat bör ätas regelbundet. Det är bästa sättet att bota näringsbrist av olika slag. 
  • Ägg: äggulan äts med fördel rå, äggvitan kan vara något tillagad. Ekologiska ägg från frigående höns är att föredra. Man bör äta 2-3 ägg om dagen, särskilt om man vill återställa neurologiska funktioner. 
  • Färska grönsaker: alla typer av grönsaker rekommenderas, förutom stärkelserika grönsaker som potatis, palsternacka, sötpotatis och jordärtskocka.Ät gärna i soppa med massor av vitlök som tillsätts när soppan är klar. Man kan även ångkoka, woka, grilla eller steka grönsakerna. Man behöver gott om kokta grönsaker till varje måltid eftersom de är mer lättsmälta än råa grönsaker och dessutom mer närande. Det är också viktigt med fermenterade och råa grönsaker till varje måltid i form av sallader med olivolja och färskpressad citronsaft. Det kommer även att hjälpa till att bryta ner proteiner och att avgifta kroppen. Får man diarré kan man äta enbart kokta grönsaker tills magen är bra igen. 
  • Färsk frukt: Det är viktigt att frukten är väl mogen. Efter introdieten kan färsk, mogen frukt introduceras gradvis. 
  • Avokado är väldigt näringsrikt och skall ätas väl mogen.
  • Smör skall vara osaltat och ekologiskt och kan användas att steka i och tillsätta i maten. Kallpressad jungfruolivolja är jättebra att ära, gärna i sallader eller tillsätt på maten rikligt. Hetta inte upp olivolja eftersom den då förstörs. Till stekning är animaliska fetter bäst som ister, ankfett, gåsfett, ghee och smör. Undvik allt margarin och vanliga vegetabiliska oljor. De är mycket skadliga för hälsan.
  • Nötter och frön är en mycket bra källa till många bra näringsämnen. De skall inte vara behandlade på något sätt som rostade eller saltade. Blötlägg nötter i saltvatten (1 msk havssalt per liter vatten) över natten och torka dem sedan i ugn (50 grader i 3-24 timmar). Nötter och frön kan man även göra mjölk på.
  • Saltet skall inte vara processat vitt bordssalt eftersom det helt saknar viktiga mineraler. Använd enbart naturligt, oprocessat salt som Havssalt eller Himalayasalt av bra kvalitet.
  • Vitlök är viktigt att äta varje dag. Det bidrar till att normalisera tarmfloran och stimulerar hjälper immunförsvaret. 
  • Obehandlad honung är enda tillåtna sötningen. När man bakar är det bättre att använda torkad frukt som sötning. Lokalproducerat brukar vara mest tillförlitligt.
  • Använd inte microvågsugn, det förstör maten. 
Livsmedel man bör undvika:
  • Socker och allt som innehåller socker. 
  • Melass, lönnsirap, majssirap och all annan sirap.
  • Aspartam, det är ett potent nervgift.
  • Godis, kakor, choklad, glass.
  • Alkoholhaltiga drycker. Någon gång ibland kan man dricka vin av god kvalitet till maten.
  • Konserverad och processad mat.
  • Spannmål: ris, majs, korn, råg, vete, havre eller annat som tillverkats av spannmål (bröd, pasta, mm), bovete, quinoa, hirs, couscous, tapioca, etc. 
  • Frukostflingor är hårt processade och innehåller praktiskt taget ingen näring. 
  • Stärkelserika grönsaker som potatis, palsternacka, sötpotatis och jordärtskocka. 
  • Mjölkprodukter. Man kan dock äta syrade mjölkprodukter, vissa hårdostar, kefir, hemgjord yoghurt, smör och ghee.
  • Juicer, om de inte är färskpressade.
  • Bönor är normalt svårsmält för en person med GAPS.
  • Kaffe är starkt irriterande för tarmarna. Likaså starkt te. Naturliga örtteer och ingefärste går bra.
  • Läsk innehåller socker och kemikalier.
  • Allt med färgämnen, konserveringsmedel, smakämnen eller andra tillsatser.
  • Soja stör sköldkörtelfunktionen och påverkar hormonbalansen negativt eftersom det innehåller östrogenliknande ämnen.
  • Man bör även undvika p-piller, läkemedel, kemiska rengöringsprodukter, tvättmedel och hygienprodukter.
För en mer detaljerad lista läs Natasha Campbell McBrides bok Gut and Psycholgy Syndrome.